Skip to content

Harris-ölyv (Parabuteo unicinctus)

Harris-ölyv
Harris-ölyv. Fotó: Vince Maidens

Harris-ölyv (Parabuteo unicinctus) ez az igazán szép és érdekes ragadozó madár főleg az utóbbi időben került a solymászok figyelmének középpontjába. Eredetileg Mexikó félsivatagos területén honos, de megtalálható Közép-Amerikán keresztül ArgentínáigChiléig szinte mindenhol. Ezeknek a madaraknak a viselkedése egészen egyedülálló. Ugyanis minden más ragadozómadártól eltérően ők kolóniában élnek és csapatban vadásznak. A fiatalok, illetve elsősorban a hím egyedek a vadászat során a kiszemelt táplálékállatot nem megfogni igyekeznek, hanem rárepülésekkel, támadásokkal azt nyílt területre próbálják terelni, ahol aztán az idősebb, tapasztalt példányok könnyen elkaphatják. Ezt a tulajdonságát igyekeznek kihasználni a solymászok is, akik egy remek vadászt fedeztek fel benne. Mivel eleve jó csapatjátékos, így sokkal könnyebben képes beilleszkedni az emberrel történő közös vadászatokba. Külön érdekesség, de ha több korábban egymást nem ismerő madár találkozik, szinte azonnal képesek az együttműködésre. Igazán élvezetes látványt nyújt amikor többen összedolgozva ejtik el a vadat.

Harris-ölyv a héjához (Accipiter gentilis) hasonló méretű, alacsonyröptű vadászmadár. Szokták még Harris-héja néven illetni, de ez az elnevezés nem helytálló, mivel az ölyvformák (Buteoninae) alcsaládjába tartozik. Testhossza 45-55 cm, szárnyfesztávolsága akár 120 centiméter, testtömege 550-900 gramm. A tojó jóval nagyobb a hímnél. Kisebb rágcsálókkal, nyulakkal, galambokkal táplálkozik. Karmai hosszúak, hegyesek, segítségükkel képes megkapaszkodni a szúrós kaktuszokon anélkül, hogy felsértené a lábát. Fészekalja átlagosan 3 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik. A tojó nem épp hűséges típus, akár több hímmel is párosodik, azok utána gyakran közösen etetik a költés és a fiókanevelés ideje alatt. Tenyésztésüknél figyelni kell a hibás bevésődés elkerülésére illetve a helyes szocializációra, mivel ezek kulcsfontosságúak a madarak későbbi viselkedése és taníthatósága szempontjából. Éppen ezért legkorábban csak a tizenhat hetes kor elérése után szabad elválasztani a fiatalokat a szülőktől.

Magyarországon tartásához nem szükséges külön engedély, de a madár bejelentés köteles CITES védett faj. Azonban ha valaki vadászni is akar vele, akkor a bürokrácia azonnal beindul, és csak számos engedély beszerzése és külön vizsga után nyílhat erre lehetősége.